De Tweede Wereldoorlog heeft honderdduizenden Nederlanders het leven gekost. Deze slachtoffers herdenken we op 4 mei én op andere dagen door het jaar heen. Het is en blijft belangrijk om stil te staan bij het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt.
Deze slachtoffers zijn overleden door veel verschillende gebeurtenissen tijdens de oorlog, en ook erna vielen er nog slachtoffers als gevolg van de oorlog door verwondingen en/of trauma’s. Gebeurtenissen die bij de overlevenden en nabestaanden in het geheugen gegrift staan
Jaarlijks herdenken wij in Nederland de slachtoffers op 4 mei. Dit doen wij met onder andere twee minuten stilte om 20.00 uur. De landelijke herdenking is op de Dam in Amsterdam en wordt sinds 1988 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, terwijl honderden andere comités, waaronder die in Bedum, de plaatselijke herdenkingen organiseren. In de oorspronkelijke opzet ging het uitsluitend om de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1961 wordt officieel een ruimere definitie gehanteerd die alle Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omvat.
Een dag later, op 5 mei, wordt de bevrijding van de Duitse bezetting (1940-1945) gevierd. De Indische gemeenschap houdt 15 augustus aan als Bevrijdingsdag, vanwege de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945.
Henk Huitsing maakte van de bijeenkomst in Bedum een indrukwekkende samenvatting.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=scwaCve3g3A[/embedyt]